Przepisy

Na tej stronie znajdą Państwo pyszne przepisy z wykorzystaniem zasad makrobiotyki.

  • Potrawy tu przedstawione, są nie tylko smaczne, ale przede wszystkim bardzo zdrowe.
  • Dostarczają organizmowi maksymalną dawkę niezbędnych składników pokarmowych (witamin, minerałów itp.), potrzebnych do jego prawidłowego funkcjonowania.
  • Dania przygotowywane zgodnie z zasadami makrobiotyki są bardzo pożywne i dietetyczne – nie dostarczają organizmowi „pustych kalorii”.
  • Wkrótce, podamy adresy sklepów w których będzie można kupić, mniej popularne składniki poniższych dań.
  • Bazę przepisów będziemy ciągle powiększać, więc bądźcie czujni…
Przepisy makrobiotyczne

 

1. Zupa porowo-ziemniaczana (krem)


Składniki:

  • 1 l wywaru mięsno-warzywnego
  • 2-3 duże pory
  • 4 ziemniaki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • Pęk zielonej pietruszki i/lub innych ziół
  • Sól, pieprz ziołowy do smaku
  • 2-3 łyżki śmietany

Przygotowanie:

Pory pokroić i zeszklić na maśle, zmiksować blenderem. Ziemniaki pokroić w kostkę i ugotować na wywarze. Dodać zmiksowane pory, czosnek. Całość zmiksować. Dodać śmietanę i zieleninę. Doprawić do smaku.

 

2. Zupa kalafiorowa z Curry krem

Składniki:

  • 1 średnia cebula
  • 1 marchew
  • 2-3 ziemniaki
  • 1 duży kalafior
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 duża łyżka curry
  • 0,75l wody lub wywaru
  • 2-3 łyżki maślanki lub śmietany
  • Łyżka masła
  • Pierz i sól do smaku

Przygotowanie:

Roztopić masło na patelni. Cebulę, i czosnek wraz z przyprawą Curry udusić do miękkości. Dodać marchewkę startą na dużych oczkach, utarte ziemniaki i rozdrobniony kalafior. Wlać wywar i całość gotować ok. 20 min. Do lekkim przestudzeniu całość zmiksować, dodać maślankę lub śmietankę. Doprawić do smaku.

 

3. Owsianka z nasionami i owocami suszonymi

Składniki:

  • 2l wody
  • Szklanka płatków owsianych
  • 0.5 szklanki słonecznika
  • 0,5 szklanki rodzynek i/lub żurawiny
  • 0,51 szklanka zmielonych orzechów i/lub migdałów
  • Cynamon
  • Łyżeczka masła orzechowego

Przygotowanie:

Do gotującej się wody dodać płatki owsiane, słonecznik, rodzynki i/lub żurawinę. Gotować na średnim ogniu ok. 40 min do uzyskania mlecznego koloru owsianki. Na koniec dodać zmielone orzechy i /lub migdały. Dodać cynamon i łyżeczkę masła orzechowego.

 

4. Kotlety z zielonej soczewicy

Składniki:

  • 1 szaklanka zielonej soczewicy
  • 2,5 szklanki wody
  • 1 bułka razowa
  • 0,5 małego selera
  • 2 średnie marchewki
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 0,25 szklanki bułki tartej
  • Sól, pieprz do smaku
  • Łyżka smalcu do smażenia

Przygotowanie:

Soczewicę umyć i dodać do gotującej się wody. Gotować, aż zmięknie. Po ugotowaniu ubić tłuczkiem do ziemniaków. Ostudzić. Dodać namoczoną bułkę. Warzywa ugotować, zetrzeć na grubych oczkach i dodać do soczewicy. Wcisnąć surowy czosnek. Doprawić przyprawami do smaku. Całość dokładnie wymieszać. Uformować kotleciki, obtoczyć w bułce tartej i smażyć, aż się zarumienią.

 

5. „humus” – pasta z soczewicy

Składniki:

  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 Łyżki masła sezamowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego
  • Sok z cytryny
  • Sól, pieprz, papryka ostra

Przygotowanie:

Ciecierzycę namoczyć dzień wcześniej w wodzie. Gotować około 2 godzin na małym ogniu. Zmiksować lub ubić, dolewając wody, w której się gotowała. Dodać przyprawy, czosnek, masło i oliwę. Całość dokładnie wymieszać. Wstawić na 2 godziny do lodówki.

 

6. Pasztet z cukinii

Składniki:

  • 2-3 cukinie średniej wielkości
  • 1 duża cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 razowa bułka
  • 2-3 jaja
  • 4 łyżki oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki bułki tartej
  • Sól, pieprz

Przygotowanie:

Cebulę i cukinię zetrzeć na grubej tarce, posolić, wymieszać i pozostawić na 10 min. Następnie odcisnąć sok. Dodać namoczoną wyciśniętym sokiem bułkę. Dodać utarty czosnek z solą i 3-4 żółtka oraz 4 łyżki oleju. Białka ubić na sztywną pianę. De4likatnie połączyć z pozostałymi składnikami. Doprawić do smaku. Całą masę wlać do wcześniej wysmarowanej masłem brytfanny. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 min.

 

7. Zupa Miso

Składniki:

  • 1,5 l wody
  • 0,5 szklanki soczewicy pomarańczowej
  • 2 średnie marchewki
  • 0,5 małego selera
  • 1 średnia cebula
  • Glon morski (wielkości znaczka pocztowego)
  • 0,5 łyżki miso (koncentrat)
  • Pęczek zielonej pietruszki lub koperku

Przygotowanie:

Glon morski (kombu, wakame) wymyć pod bieżącą wodą i namoczyć w szklance prze około 30 min. Pociąć na drobne kawałeczki i wrzucić do gotującej się wody wraz z wodą w której się moczył. Dodać pokrojone w kostkę warzywa i dobrze wypłukaną wcześniej soczewicę. Gotować na  małym ogniu około 40 min. Po delikatnym wystudzeniu dodać rozcieńczone w wodzie miso. Dokładnie wymieszać i dodać posiekaną zieleninę.

 

8. „Gvacamole” – Avokado z ogórkiem kwaszonym

Składniki:

  • 2 gruszki avocado
  • 4 średnie ogórki kwaszone
  • 1 duży pomidor
  • 1 duża słodkiej odmiany cebula
  • Sok z cytryny
  • Miso
  • Curry i imbir

Przygotowanie:

Gruszki avocado zmiażdżyć widelcem, dodać starte na grubych oczkach ogórki, grubo posiekany pomidor, średnio pokrojoną cebulę oraz pozostałe przyprawy. Całość wymieszać

 

9. Ryż ze smażonym tofu z warzywami

Składniki:

  • Szklanka ryżu
  • serek150g tofu
  • łyżka mąki
  • olej kokosowy lub przetopione masło Ghee
  • sos sojowy

Jarzyny:

  • marchew
  • pasternak
  • pietruszka
  • brokuły
  • kapusta pekińska lub włoska lub zwykła
  • burak czerwony

Przygotowanie:

Ryż ugotować na sypko. Warzywa w całości ugotować na parze. Tofu pokroić w paski o grubości 0,5-1cm. Obtoczyć w mące z przyprawami i ziołami. Smażyć na oleju lub maśle około 10 min z każdej strony. Skropić sosem sojowym do smaku. Podawać z ryżej i warzywami.

 

10. Słodki nektar warzywny

Składniki:

  • Marchew
  • Pietruszka lub Pasternak
  • Cebula
  • Kapusta

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa drobno posiekać w kostkę. Zalać 1-1,5 litra wody. Gotować na małym ogniu około 30 min, aż warzywa zmiękną. Przecedzić. Otrzymany słodki nektar pić raz dziennie po szklance najlepiej przez miesiąc na pusty żołądek Poprawia pracę trzustki i śledzony, likwiduje zmęczenie.

Warzywa można wykorzystać do zupy. Codziennie gotować nowy wywar.

 

Produkty do zakupienia:

  • Soczewica czerwona
  • Soczewica zielona
  • Groszek żółty (połówki)
  • Groszek zielony (połówki)
  • Ciecierzyca
  • Kasza jęczmienna
  • Kasza gryczana prażona
  • Kasza gryczana nieprażona
  • Ryż nieoczyszczony
  • Preparat miso (jasne)
  • Masło sezamowe Tahani
  • Masło migdałowe
  • Glon Wakame
  • Nasiona słonecznika
  • Nasiona sezamu nieoczyszczone
  • Nasiona dyni
  • Śliwka suszona kalifornijska
  • Rodzynki
  • Figi
  • Daktyle
  • Żurawina
  • Orzechy włoskie
  • Orzechy migdały
  • Karob
  • Słód jęczmienny lub ryżowy
  • Olej Rapso (rzepakowy)
  • Dobra naturalna sól

11. Warzywa korzenne  z sezamkami prażonymi (Nowość!)

Składniki:

  • 2 duże marchewki
  • 2 duże pietruszki
  • 1 średni seler korzenny
  • ¼ szklanki wody
  • 1 łyżka świeżo utartego imbiru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1,5 łyżeczki masła kokosowego
  • 1-2 łyżki prażonych sezamków

Przygotowanie:

Warzywa pokroić w plastry na grubość około 5-6 mm. Na patelnie wrzucić masło kokosowe, kiedy się dobrze roztopi dorzucić warzywa, podnieść temperaturę, bardzo mocno rozgrzać patelnie i wówczas wlać wodę i momentalnie szczelnie nakryć pokrywką ( na chiński styl). Gotować około 2 minuty. Odkryć, dodać imbir i gotować 1-2 minuty, aż woda wyparuje. Dodać sos sojowy i prażone sezamki. Dobrze wymieszać.

 

 12. Zupa grochowa (Nowość!)

Składniki:

  • 2 szklanki zielonego suchego groszku (połówki)
  • 1 duża łyżka masła topionego( sklarowanego)
  • 2 duże łodygi selera naciowego
  • 2 średniej wielkości marchewki
  • ½ łyżeczki pieprzu (świeżo zmielonego)
  • 2 ząbki czosnku (przetartego lub przeciśniętego przez praskę)
  • 1 średnia cebula
  • Około 1 litr wody
  • 2 szklanki wywaru warzywnego
  • 1 liść bobkowy
  • ½ łyżeczki suchego zioła tymianku
  • Szczypta świeżo zmielonych goździków

Przygotowanie:

Groszek wypłukać. W garnku roztopić łyżkę masła. Seler, marchew, czosnek, cebulę drobno pokroić i wrzucić do garnka. Dodać świeżo zmielony pieprz. Dusić warzywa około 5-7 min, dodać groch, wodę, wywar, liść laurowy, tymianek i goździki. Doprowadzić całość do wrzenia. Zmniejszyć ogień i gotować zupę minimum 1 godzinę. Jeśli zupa jest za gęsta można dodać wody lub wywaru. Zupa ma mieć konsystencję zupy-krem.

 

13. Korzeń selera ze smażonymi jabłkami (Nowość!)

Składniki:

  • 1kg selera korzennego
  • 2 duże jabłka
  • 1 średniej wielkości cebula
  • ½ szklanki maślanki
  • ¼ soku jabłkowego (swojego wyrobu)
  • Szczypta gałki muszkatołowej
  • Szczypta zmielonego białego pieprzu

Przygotowanie:

Seler, jabłka i cebulę pokroić w kostkę i gotować i gotować na parze 30 min. Składniki wrzucić do blendera i delikatnie zmiksować (nie na gładką masę). Włożyć do miski i dodać maślankę, sok jabłkowy, gałkę muszkatołową i pieprz. Przed podaniem podgrzać.

 

 14. Kotlety z ryżu (Nowość!)

Składniki:

  • 4 szklanki ryżu nieoczyszczonego
  • 2 duże cebule
  • 2 duże łyżki sklarowanego masła
  • 2 duże jaja ugotowane na twardo
  • Bułka tarta orkiszowa
  • Sól i pieprz
  • Smalec gęsi do smażenia

Przygotowanie:

Ryż dobrze wypłukać i ugotować na sypko. Cebulę drobno posiekać i dobrze udusić z odrobiną wody. Dodać do ugotowanego ryżu. Jajka obrać, pokroić i dodać do ryżu. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Obtoczyć w bułce i smażyć na złoty kolor z obydwu stron.

 

15. Fasola Rarytas (Nowość!)

Składniki:

  • 2 szklanki soku jabłkowego (ze słodkich jabłek)
  • ½ szklanki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka słodu jęczmiennego
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżeczki musztardy (w proszku)
  • 1 duża łyżka świeżego imbiru
  • 8 szklanek ugotowanej fasoli

Przygotowanie

Sok jabłkowy, przecier, słód jęczmienny, cebulę, musztardę i imbir zagotować. Dodać fasolę uprzednio ugotowaną i razem gotować jeszcze 20 min pod częściowym przykryciem.

 

16. Wielo-zbożowy chlebek deserowy (Nowość!)

Składniki:

  • 2/3 szklanki ciemnej, razowej, żytniej mąki
  • 2/3 szklanki ciemnej, razowej, pszennej mąki
  • ½ mąki kukurydzianej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/3 szklanki melasy
  • 1/3 szklanki śliwkowego puree
  • 1 jajko
  • 2/3 szklanki rodzynek

Przygotowanie:

Wszystkie mąki dokładnie wymieszać z sodą oczyszczoną. Pozostałe składniki połączyć ze sobą, wymieszać i połączyć z mąką. Delikatnie wymieszać. Piec około 45-50 minut. Wystudzić przed podaniem.

 

17. Jabłko pieczone (Nowość!)

Składniki:

  • Kilka dużych jabłek
  • Goździki
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • Odrobina olejku kokosowego lub masła

Przygotowanie:

środek jabłka wydrążyć, ale nie na wskroś. Rodzynki obsypać cynamonem i wymieszać, dodać jeden goździk na jedno jabłko. Wypełnić wydrążone jabłko rodzynkami i goździkiem. Na wierzch dodać olej kokosowy lub masło. Zapiekać około 15-20 minut

 

 
logo biomedeo
 
 
Nasza misja - Twoje zdrowie!