Makrobiotyka

Moja Historia - Bożena Rząsa

Makrobiotyka

Makrobiotyka – odżywianie naszych przodków: zdrowe, treściwe, pełnowartościowe!

 

 

Co to jest? – to zaproszenie do zdrowego i szczęśliwego życia, wolnego od chorób fizycznych i psychicznych!

Makrobiotykę rozpowszechnił w Japonii, a później po różnych zakątkach świata człowiek o wielkim i szlachetnym sercu oraz ogromnej mądrości życiowej – George Oshawa ur. 19 X 1893 w Kyoto.

Makrobiotyka – to nie nowy szlagier dietetyczny , lecz  wyjątkowo drogocenne wskazówki dotyczące sposobu odżywiania, oparte na prastarych tradycjach, przekazywanych z pokolenia na pokolenie od zarania dziejów.

Makrobiotyka podaje siedem cech ludzkiego zdrowia , są to:

  1. Brak zmęczenia (czuje się energetycznie niewyczerpany)
  2. Dobry apetyt
  3. Dobry sen (zasypia po 5-10 minutach po przyłożeniu głowy do poduszki)
  4. Dobra pamięć
  5. Dobry humor
  6. Szybką decyzją i działaniem
  7. Sprawiedliwość i szacunek dla siebie i innych

Co jadamy?

  • Codzienne pożywienie powinny stanowić zboża, kasze i potrawy z nich , najlepiej z terenów o dużej czystości gleby
  • Różnorodne warzywa
  • Rośliny strączkowe i potrawy z nich
  • Owoce, orzechy, różnorodne nasiona , glony morskie

Dieta wegetariańska

Należy spożywać tłuszcze pochodzenia roślinnego w niedużych ilościach.

Jeżeli chodzi o napoje zaleca się picie czystej wody , herbaty ziołowej , kawy zbożowej , herbaty Bancha i Kukichy.

Dla ludzi o dobrym stanie zdrowia , produkty mięsne oraz mleczne są dopuszczalne w niewielkich ilościach, traktowane jako okazjonalne , jak u Hunzów (najszczęśliwszych i najzdrowszych ludzi świata)

Makrobiotyka to drogocenny klucz do zdrowia (właściwie trudny do znalezienia, bo to, co cenne nie jest łatwo dostępne).Kto raz otworzy tym kluczem drzwi do krainy zdrowia, szczęścia i zadowolenia ten już raczej nigdy nie zawróci do byle, jakości zdrowia i samopoczucia.Ale, aby odzyskać utracone zdrowie należy najpierw poznać tajniki i sposoby na odzyskanie go. Te stare zasady odżywiania są przekazane w Biblii.George Oshawa był pionierem w rozpowszechnianiu makrobiotyki po świecie.Makrobiotykę najpierw zaaplikował względem siebie w poszukiwaniu utraconego zdrowia, kiedy umierał na gruźlicę. Cała jego rodzina matka i rodzeństwo umarli przed nim. Poznał on najpierw stare, tradycyjne sposoby odżywiania w swojej rodzimej Japonii, a później poznawał inne tradycje żywieniowe, również studiował Biblię, po czym stwiedził, że w Biblii zawarte jest wszystko to, co człowiek powinien wiedzieć względem odżywiania. Kiedy wyzdrowiał, postanowił poświęcić całe swoje życie na propagowanie wiedzy o zdrowiu w Japonii, a później w różnych zakątkach świata. Napisał ponad 300 książek. Wiele z nich przetłumaczono na język francuski i angielski. Pracował wytrwale i z wielkim oddaniem. Nade wszystko pragnął, aby zapanował pokój na świecie, a wiedział, że jest on uwarunkowany od dobrego zdrowia ludzi. Pozostawił wielką spuściznę dla całego świata. Wyedukował wielu wspaniałych i oddanych światu nauczycieli, którzy przekazali i przekazują tę bogatą wiedzę następnym pokoleniom.

Makrobiotyka to pożywienie funkcjonalne 

Żywność funkcjonalna – definicja ta została ustalona w Japonii w 1999 r. w ramach programu FUFOSE (Functional Food Science in Europe). Żywność może być uznana za funkcjonalną, jeśli naukowo udowodniono jej korzyści zdrowotne ponad efekt żywieniowy, oraz posiada składniki działające w zakresie jednej lub więcej funkcji organizmu człowieka, wpływając korzystnie na stan zdrowia i samopoczucia i/lub obniżenie ryzyka choroby. Według Europejskiego Konsensusu Nauki Koncepcji Żywności Funkcjonalnej, żywność ta nie może być podawana w formie tabletkek, kapsułek, drażetek itp.

Pożywienie makrobiotyczne zawiera w sobie wszystkie elementy pożywienia doskonałego. W każdym posiłku dobrane są wysokiej, jakości pełnowartościowe składniki pożywiania: węglowodany złożone, tłuszcze, białka, witaminy i minerały. W tym sposobie odżywiania jest pod dostatkiem naturalnego błonnika rozpuszczalnego i nierozpuszczalnego, oraz zwiazków celulozowych. Dzięki takim właściwościom pożywienie to szybko normalizuje parametry cholesterolowe w organiźmie, oraz reguluje pracę całego układu trawienia, a tym samym reguluje metabolizm, który pociąga za sobą wszystkie inne układy, a nade wszystko naprawia system hormonalny, który odzyskuje równowagę i przyczynia się w dalszej konsekwencji do naprawy całego organizmu.

Pożywienie makrobiotyczne to balsam dla gruczołów dokrewnych takich jak przysadka mózgowa, tarczyca, grasica, trzustka, kora nadnerczy, układ rozrodczny, które są rezerwuarem wszelkiego rodzaju hormonów nieodzownych do sprawnego funkcjonowania całego organizmu. Aby te rezerwuary – studnie hormonów były uzupełniane, a nie tylko eksploatowane, to w tym calu nieodzowny jest wartościowy, treściwy pokarm o najostrzejszych ekologicznie standardach, spożywany codziennie o regularnych porach dnia.

colorful striped rows of dry grains

Odżywianie to podstawa zdrowia

Prawidłowe odżywianie to podstawa zdrowia. Matka natura dostarcza nam pełnowartościowej i witalnej żywności, ale postęp cywilizacyjny przyczynił się do zniszczenia tych najcenniejszych skarbów odżywczych. Więc nauczmy się ponownie korzystać z obfitych, łaskawych darów natury.

Odżywianie makrobiotyczne to nie dieta, to sposób odżywiania naszych przodków, bogaty we wszystkie składniki nieodzowne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Bogactwo witamin i mineralów wzmacnia układ odpornoścowy i stanowi doskonałą barierę, która zabezpiecza organizm człowieka przed chorobami.

Makrobiotyka to potencjał na zdrowie, na dobre samopoczucie, to doskonała pamięć, ponadprzeciętna wytrzymałość, to nieustanna samorealizacja człowieka, bo człowiek tylko wtedy może się spełnić i owocnie przeżyć swoje życie, kiedy jest zdrowy.

 
logo biomedeo
 
 
Nasza misja - Twoje zdrowie!